Skip to main content

TEDÜ COPeS Ekibi Afet Bölgesinde

TEDÜ COPeS Ekibi Afet Bölgesinde

TEDÜ COPeS Ekibi geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen yangın ve sel afetleri sonrasında afet sahalarına giderek travma-odaklı psikososyal destek sunmuştur.

TED Üniversitesi Coronavirüs Psiko-Sosyal Destek Ekibi, TEDÜ COPeS, COVID-19 pandemisi döneminde Üniversitemiz öğrenci ve çalışanlarına hizmet vermek üzere kurulmuş; salgının beraberinde getirdiği koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilecek psikolojik, sosyal, ailesel ve  akademik/mesleki yaşantıya yönelik zorluklarla baş etmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan bir psikososyal destek grubudur. TEDÜ COPeS yaşanan çoklu afetler sonrasında hizmet kapsamını genişletmiş; İzmir Depremi, Yangın ve Karadeniz Sel Felaketleri sonrasında da psikososyal destek sunmuştur.

Ülkemizde geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Yangın ve Sel Afetleri sonrasında, TEDÜ COPeS Ekibi, World Human Relief (WHR) ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında “Türkiye Yangın/Sel Travmalarını İyileştirme Projesi” çerçevesinde travma-odaklı psikososyal destek sunmuştur. Bu bağlamda TEDÜ COPeS gönüllüleri, Türkiye’nin yangın ve sel felaketlerinin yaşandığı çeşitli bölgelerindeki aileleri ziyaret etmiş, ihtiyaç analizi gerçekleştirmiş, afetlerin beraberinde getirdiği koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilecek psikolojik ve sosyal yaşantıya yönelik zorluklarla baş etmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlayan travma-odaklı psikososyal  destek çalışmalarında bulunmuştur. Ayrıca bu bölgelerde, TED Üniversitesi Psikoloji Bölüm başkanı Doç.Dr. Ilgın Gökler Danışman’ın öncülüğünde TEDUCOPES gönüllüleri tarafından özel olarak hazırlanan; afetlerin ebeveyn ve çocuk ruh sağlığı üzerindeki etkileri,  afetlerin yol açtığı kayıplar ve çocuklarda yas tepkileri gibi konuları içeren çeşitli broşürler de afetten etkilenen ailelere ve yetkili kurumlara dağıtılmıştır.

TEDÜ COPeS Ekibi,  yangından etkilenen Muğla (Marmaris, Bodrum, Milas ), Adana, Osmaniye ve Antalya şehirlerinde; selden etkilenen Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde travma odaklı  psikososyal destek çalışmalarında bulunmuştur. Bu çalışmalar dahilinde bölgeye göre değişiklik gösteren şartlara göre bazen köylere bazen de evlere ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Bu ziyaretlerde doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalınan afetler gibi travmatik olayların; bireyler, aileler ve çocuklar üzerindeki etkilerine odaklanan, afetlerden etkilenen bireylere erken dönem destek sağlama, baş etme stratejilerini ve kaynaklarını harekete geçirme ve güçlendirme, gerekli kaynaklara erişimlerini sağlama konusunda bilgiler verilerek psiko-sosyal destek sağlanmıştır.

Gönüllülerimizden Uzm. Psk. Elif deneyimlerini kendi gözünden şöyle aktarıyor: “Yaşanan zorlu olaylar sonrasında psikososyal destek sağlamak için Adana ve Osmaniye illerinde gönüllü olarak bulundum. Biz destek olmaya gittiğimizi düşünsek de biz köy halkından güç bulduk. Dayanışma ve temas hepimiz için iyileştiriciydi. Onların içsel gücü ve samimiyetleri benim için çok ilham vericiydi. Kadınlarla gerçekleştirdiğimiz bir grup çalışmasında; travmanın onlar üzerindeki etkileri ve onlara iyi gelen, başa çıkma kaynakları üzerine paylaşımda bulunduk, travma sonrasındaki olası süreç hakkında onları bilgilendirmek adına psikoeğitim gerçekleştirdik. Grup çalışmamızın sonunda tüm kadınlarla el ele tutuştuk ve bir çember oluşturduk. Bugünü onlara anımsatacak bir cümle düşünmelerini istedim. Birbirimizin elini daha da sıkı tutarak, gözlerimizin içine bakarak söyledikleri o cümleyi yüksek sesle haykırdık: “Birlikte güçlüyüz!”.”

Gönüllülerimizden Psk. Zeynep Akbudak şunları ekliyor: ‘’Psikososyal destek kapsamında sahaya doğru omuzlarımın üstünde faydalı olup olamama kaygısının yüküyle yola çıkmıştım. Ekip arkadaşlarımla bir araya geldiğimde herkesin benzer deneyimlere sahip olduğunu görmek sahanın besleyici bir yanıydı. Ekip içinde yaptığımız iş bölümü neticesinde, gezdiğimiz köylerde genellikle çocuklarla çalışma imkanı buldum. Beraber resimler çizdik, parmak boyaları yaptık, oyunlar oynadık, dans ettik, bol bol konuştuk. Yangın sürecinde ve sonrasında yaşadıklarını kimi zaman şakaya vurarak kimi zaman üzülerek paylaştılar. Özgürce konuşabilecekleri ve duygularını ifade edebilecekleri alanlar yaratarak onları deneyimlerini paylaşmaları için yüreklendirdik. Beraber geçirdiğimiz zamanda yüzlerinde oluşan gülümsemeyi görmek, aramızda bir sevgi bağının oluştuğunu hissetmek saha deneyiminin en değerli kazançlarıydı. En sonunda bütün kaygıların yerini ‘’Bağ kurmak iyileştiricidir.’’ sözüne olan güven kapladı diyebilirim.”

Gönüllülerimizden Psk Simay Akdağ şunları ekliyor:

Psikososyal destek amacıyla Marmaris’in çeşitli köylerine gitmek için çıktığım yolda bazı kaygılarım ve sorularım vardı: ‘’Yaşanan afetlerden sonra, bu zorlu deneyimlere maruz kalan insanlar için yeterli desteği sağlayabilecek miydim?’’. Sahaya ulaştığımda hissettiğim tüm kaygılar anlamını yitirdi. Sahada olmak, birlikte olmak çok anlamlıydı. Şimdi düşünüyorum da oradaki insanlarla yeri geldi birlikte ağladık, birlikte güldük. Biz onların yaralarını sarmak için çabalarken aslında onlar da bizim yaralarımı sardılar, birlikte iyileştik. Gittiğimiz köylerdeki insanlar kendilerinden çok diğer köylerde yaşayanları düşünüyorlardı. Hangi köye gitsek siz Osmaniye’ye gidin, onların daha çok desteğe ihtiyacı var diyorlardı. Afet koşullarında insanların kendilerinden önce bir başkasını düşünmesi, başkası için bir şeyler yapmak istemesi çok değerliydi. İkinci defa görmeye gittiğim bu insanların yüzlerindeki o kocaman gülümseme ve iyi ki geldiniz sözü benim için çok önemliydi. Birlikteliğin ve dayanışmanın iyileştirici gücünün ne kadar büyük olduğunu sahada bir kez daha anladım. Aynı zamanda bu proje, travma alanında çalışmak isteyen ancak daha önce saha deneyimi olmayan bir psikolog olarak daha emin kariyer adımları atmamı sağladı.’’

TEDÜ COPeS Hakkında

TED Üniversitesi Coronavirüs Psiko-Sosyal Destek Ekibi, TEDÜ COPeS, Mayıs 2020’den bu yana 100’ü aşkın gönüllüsüyle; çocuk, ergen ve ailelere destekleyici psikososyal hizmet sunmaktadır. TEDÜ COPeS ekibi içerisinde, TEDÜ Psikoloji  Bölümü koordinatörlüğünde gönüllü olarak bir araya gelmiş TEDÜ Psikoloji  Bölümü’nün klinik psikoloji alanındaki öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, lisans öğrencileri ve TEDÜ Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Yüksek Lisans Programı (TEDÜ DevClin) öğrencileri ve mezunları yer almaktadır.

Asla yalnız değilsiniz. Birlikte baş edebiliriz!

 

TEDÜ COPeS’a ulaşmak için

Web sitesi: https://copes.tedu.edu.tr/tr/copes

E-posta: copes@tedu.edu.tr

Instagram:https://www.instagram.com/teducopes/